Pålans värld

Pålans värld

Om Pålans värld

Bake a cake and i will love you for it, bake it with love and my heart will be as full as my stomach <3


Bondbröd

Goda BrödreceptPosted by Pålan Tue, April 16, 2013 19:57:16

Denna vecka ville jag testa ett nytt brödrecept, kul att variera sig lite smiley Så det blev ett recept på bondbröd från tidningen Hembakat. Det tar lite längre tid att baka än vissa av de andra brödrecepten men det är ju värt det också!

Det här behöver du till 2 st:

6 dl vatten

50g jäst

2 msk matolja

2 tsk salt

12-13 dl vetemjöl

1. Värm vattnet till 37 grader och blanda ihop med den söndersmulade jästen i en bunke.

2. Tillsätt olja, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Knåda ihop till en deg.

3. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min.

4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma till 2 runda eller ovala bröd. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Snitta ytan på några ställen med en vass kniv och strö över lite mjöl.

6. Ställ en skål med vatten i botten på ugnen för att bilda ånga.

7. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 10 min.

8. Ta ut vattenskålen och sänk temperaturen till 180 grader och grädda i ytterligare 20-30min. Låt svalna på galler.

Mina tips:

1. Om man vill så kan man smaksätta brödet med någon krydda eller liknande, t ex havssalt, anis, dragon, oregano, paprika, rosmarin, spiskummin, vitlök eller frön och nötter.

2. Ta inte för mycket mjöl, använd så lite som möjligt för att slippa torrt bröd.

3. Jag hade en plåt i ugnen som jag hällde vatten i efter att ha satt in plåten med bröden, sprutade även in lite lite vatten på själva bröden efter några minuter.

  • Comments(2)//www.palansvarld.se/#post258