Pålans värld

Pålans värld

Om Pålans värld

Bake a cake and i will love you for it, bake it with love and my heart will be as full as my stomach <3


Chokladbiskvier

Söta Recept på KakorPosted by Pålan Wed, April 10, 2013 21:50:38

Förra helgen fick jag ett plötsligt sug efter biskvier, lite konstigt eftersom jag aldrig smakat någon..smiley men har länge varit sugen att prova på (när tillfällena gavs så gillade jag inte smakerna så struntade i att smaka). Tur nog hade jag för några år sen hittat ett recept på hemsidan kokaihop.se, på chokladbiskvier som lät smarrigt, så provade baka dessa och guuuud vad goda dem blev! smiley Yepp nu vet jag det, jag älskar biskvier!

Kom ihåg att läsa mina tips längst ner innan ni börjar! smiley

Detta behöver du till ca 30 gobitar (beror på vilken storlek man väljer):

Bottnar:

450g mandelmassa

3st äggvitor

1,5 dl strösocker

Smörkräm:

400g rumsvarmt smör

2 dl äggvita (ca 5 st äggvitor)

5 dl florsocker

Garnering:

300g mörk choklad

1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med bottnarna. Vispa äggvitan till ett löst skum och tillsätt sockret i omgångar under vispning. Vispa till ett fast skum.

2. Ha sedan i mandelmassan i omgångar och vispa till en jämn smet.

3. Spritsa eller klicka ut smeten med sked på bakplåtsklädda plåtar. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös, prova gärna först med en klick och se hur den blir. Flyter den ut direkt så är den för lös och blir det en topp som inte försvinner så är den för hård.

4. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min, till de fått en fin färg. Lossa försiktigt bottnarna från bakplåtspappret (lättare om man låter pappret med bottnarna ligga i frysen ett tag först).

5. När bottnarna svalnat, börja med smörkrämen. Vispa smöret riktigt poröst.

6. Vispa äggvita och florsocker över varmt vattenbad, det ska bli som marängsmet. Ta av från vattenbadet och vispa den kall, rör sen i smöret.

7. Smaksätt med kakao och rör samman.

8. Bre sedan smörkrämen konformat på bottnarnas undersida och ställ gärna in dem i frysen ca 20-30 min innan doppningen.

9. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och doppa sen biskvierna i den (rakt upp och ned vända och skaka försiktigt av överflödet). Förvaras i kylskåp och ta gärna fram dem en tid innan servering.

Går jättebra att frysa in!

Mina tips:

1. Riv mandelmassan fint.

2. Jag använde min bakmaskin till att vispa både smeten till bottnar och smörkrämen.

3. Jag gjorde mina bottnar i 2 olika storlekar, ca 8 cm & ca 5 cm i diameter, och jag tyckte att de mindre var en lagom storlek.

4. Jag använder gärna osaltat smör till smörkrämer så att smörsmaken inte blir lika stark.

5. Jag smaksatte med kakao efter egen smak ca ½-1 msk (står inte mått i receptet) men blev inte nöjd så smälte lite mörk choklad (ca 40g) och vände ner i smeten. Blev riktigt gott!

6. Jag spritsade på smörkrämen på bottnarna och sen finfixade med en kniv efter.

7. Tänk på att smälta chokladen till garneringen i en liten och hög skål så att det blir lättare att doppa biskvierna. Direkt efter doppningen ställer jag in dem i kylskåp för att stelna snabbt.

  • Comments(4)//www.palansvarld.se/#post256