Pålans värld

Pålans värld

Om Pålans värld

Bake a cake and i will love you for it, bake it with love and my heart will be as full as my stomach <3


Rågsiktskakor med morot

Goda BrödreceptPosted by Pålan Fri, May 31, 2013 20:47:39

Denna gång resulterade brödbaket i rågsiktskakor med morötter i, riktigt saftigt och gott blev det! smiley

Detta behöver du:

50g jäst

6 dl ljummen mjölk

50 g smält smör

2 tsk salt

3/4 dl ljus sirap

1½ dl finriven morot

ca 15 dl rågsiktsmjöl

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.

2. Tillsätt resterande ingredienser och mjölet lite i taget.

3. Knåda ihop till en smidig deg.

4. Låt jäsa under bakduk i ca 40min.

5. Dela degen i 4 delar på ett mjölat bakbord och forma till runda bollar, tryck ut dem till runda kakor (ca 15cm i diameter) och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

6. Ta ut ett hål i mitten på kakan med exempelvis ett snapsglas. Nagga med en gaffel.

7. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min, sätt ugnen på 220 grader.

8. Grädda längst ner i ugnen i ca 12-15 min. Tills dem fått fin mörk gyllenbrun färg.

  • Comments(0)//www.palansvarld.se/#post269

Surdegsknubbar

Goda BrödreceptPosted by Pålan Thu, May 09, 2013 19:49:55

Detta recept fick jag av min lärare på konditorkursen, Nik-Annika Märak. Det blir väldigt goda småbröd, passar till både morgonbröd och som tillbehör till maten smiley

Du behöver, till ca 12 knubbar:

350g vatten

450g vetemjöl

1,5 dl vetesurdeg

100g durumvete

4 msk rapsolja

15g jäst

1 tsk vit sirap

15g salt

flingsalt, havssalt eller liknande

1. Blanda alla ingredienser utom saltet. Knåda ihop i ca 10 minuter.

2. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 10 min.

3. Låt degen vila i en plastad burk i ca 1 timme.

4. Dela degen i 12 bitar och rundriv dem.

5. Rulla till spolform (lite spetsigt ovala) och rulla dem sedan i durumvete och lägg på papprad plåt.

6. Låt jäsa i ca 1 timme.

7. Sätt ugnen på 250 grader (om varmluftsugn används tänk på att graderna ska vara lite lägre)

8. Snitta bröden längs ena långsidan, pensla med olja och strö i flingsalt i snittet.

9. Ställ in i ugnen och "släng" in en matsked vatten i botten av ugnen.

10. Sänk värmen till 200 grader.

11. Grädda i ca 10 min.

  • Comments(2)//www.palansvarld.se/#post264

Surdeg av vete

Goda BrödreceptPosted by Pålan Sun, May 05, 2013 21:45:34

Här kommer ännu ett recept som jag fått av min lärare på konditorikursen, Nik-Annika Märak. Det är denna gång ett recept på hur man gör surdeg, så kommer brödrecept på surdeg om några dagar smiley

1. Mixa 2 dl vatten 1 msk honung och 2,5 dl vetemjöl så att degen blir slät.

2. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.

3. Tillsätt 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå ett dygn.

4. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten och 1,5 dl vetemjöl. Mixa eller vispa, plasta in och låt stå ett dygn

Lycka till! smiley

  • Comments(0)//www.palansvarld.se/#post261

Bondbröd

Goda BrödreceptPosted by Pålan Tue, April 16, 2013 19:57:16

Denna vecka ville jag testa ett nytt brödrecept, kul att variera sig lite smiley Så det blev ett recept på bondbröd från tidningen Hembakat. Det tar lite längre tid att baka än vissa av de andra brödrecepten men det är ju värt det också!

Det här behöver du till 2 st:

6 dl vatten

50g jäst

2 msk matolja

2 tsk salt

12-13 dl vetemjöl

1. Värm vattnet till 37 grader och blanda ihop med den söndersmulade jästen i en bunke.

2. Tillsätt olja, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Knåda ihop till en deg.

3. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min.

4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma till 2 runda eller ovala bröd. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Snitta ytan på några ställen med en vass kniv och strö över lite mjöl.

6. Ställ en skål med vatten i botten på ugnen för att bilda ånga.

7. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 10 min.

8. Ta ut vattenskålen och sänk temperaturen till 180 grader och grädda i ytterligare 20-30min. Låt svalna på galler.

Mina tips:

1. Om man vill så kan man smaksätta brödet med någon krydda eller liknande, t ex havssalt, anis, dragon, oregano, paprika, rosmarin, spiskummin, vitlök eller frön och nötter.

2. Ta inte för mycket mjöl, använd så lite som möjligt för att slippa torrt bröd.

3. Jag hade en plåt i ugnen som jag hällde vatten i efter att ha satt in plåten med bröden, sprutade även in lite lite vatten på själva bröden efter några minuter.

  • Comments(2)//www.palansvarld.se/#post258

Vetelimpa

Goda BrödreceptPosted by Pålan Thu, March 21, 2013 09:26:46

Den här vetelimpan påminner om en formfranska i smaken smiley Receptet kommer från tidningen Hembakat.

Detta behöver du till 2 st limpor:

6 dl mjölk

50g jäst

1 msk sirap

2 tsk salt

12-13 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke, värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen med den.

2. Tillsätt sirap, salt och mjölet, lite i taget. Knåda ihop degen.

3. Låt jäsa i bunken under bakduk i ca 40 min.

4. Dela degen i 4 delar och rulla ut dem till tjocka längder. Tvinna längderna två och två till samma längd som brödformarna.

5. Lägg längderna i var sin brödform, 1 ½l, klädd med bakplåtspapper.

6. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 220 grader.

7. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 25-30 min.

  • Comments(0)//www.palansvarld.se/#post252

God rågsiktslimpa

Goda BrödreceptPosted by Pålan Tue, March 19, 2013 15:49:46

Veckans bröd blev en otroligt god rågsiktslimpa, även hyfsat snabb och lätt att göra! Receptet har jag fått från tidningen Hembakat.

Detta behöver du till 1 limpa:

25g jäst

3 dl ljummet vatten

1 tsk salt

½ dl mörk sirap

25g smält smör

5 dl rågsikt

3 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet.

2. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt. Blanda sist ner vetemjölet, lite i taget. Knåda ihop degen.

3. Forma degen till en limpa och lägg den i en brödform (1 ½ l) klädd med bakplåtspapper. Strö lite mjöl ovanpå limpan.

4. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Grädda limpan i nedre delen av ugnen i 30-35 min.

Mina tips:

1. Tillsätt inte allt mjöl om det inte behövs.

2. Används varmluftsugn så tänk på att sänka värmen lite.

3. På konditorikursen lärde jag mig att det är bra att tempa bröden när man bakar, då är det lättare att veta när de är klara. Bra temperatur för dessa är ca 98 grader.

  • Comments(0)//www.palansvarld.se/#post251

Smålandslimpa

Goda BrödreceptPosted by Pålan Fri, February 22, 2013 13:48:49

Det här receptet är från tidningen Baka, en riktigt god limpa. Se min receptändring längst ner, under Mina tips smiley

Detta behöver du till 2 st:

50g jäst

50g smör

5 dl mjölk

2 tsk salt

1½ dl mörk sirap

2 tsk anis- och fänkålsfrön (kolla mina tips)

16 dl rågsikt

1 ägg till pensling

Gör såhär:

1. Smula sönder jästen i en bunke

2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader

3. Rör ut jästen i lite av degspadet och tillsätt sen resten tillsammans med salt, sirap, kryddor och mjölet.

4. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 1 timme.

5. Ta upp degen på bakbord och forma till 2 runda limpor och låt jäsa övertäckta på plåt med bakplåtspapper till dubbel storlek i ca 45 min

6. Värm ugnen till 250 grader.

7. Nagga limporna med en gaffel, pensla dem med ägg och sätt in dem i nedre delen av ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader och grädda i 30-40 min.

8. Låt svalna på galler under duk.

Mina tips:

1. Jag är inget fan av anis- och fänkålsfrön så jag ersatte dem med 1/3 tsk mortlad kummin (vilket gav en väldigt svag smak), vill man ha mer smak så är det bara att öka mängden.

2. Jag virar in bröden i en bakduk när de svalnar och ser till att inte skära i brödet innan de fått svalna ordentligt (om man skär för tidigt så åker fukten i brödet ut och lämnar ett torrare bröd). Så även om det är frestande med varmt nybakat bröd så är det värt att vänta i alla fall tills det är ljummet och se då till att svepa in det ordentligt i bakduk igen efter.

  • Comments(0)//www.palansvarld.se/#post250

Yoghurtbaguetter

Goda BrödreceptPosted by Pålan Sun, September 09, 2012 19:39:16

Jag har nu testat på att baka baguetter för första gången, och självklart så fungerade inte ugnen som den ska och ville inte värma upp sig ordentligt. Vilket resulterade i halvdana baguetter, så typiskt smiley Det här brödet tyckte jag var som godast de 2 första dagarna så antingen kommer jag baka dessa i halvsatser eller prova frysa in hälften!

Detta behöver du:

2 dl vatten

25g jäst

3 dl naturell yoghurt

1½ tsk salt

1 l vetemjöl

1 tsk socker

1. Rör ut jästen i lite av vattnet (37 grader) och blanda i resten av vattnet, yoghurt, salt, socker och mjölet.

2. Arbeta degen väl, gärna i 10 min. Lång tid ger segare bröd och godare bröd.

3. Låt jäsa i ca 1-2 timmar.

4. Knåda degen på mjölat bakbord och skär den i 4 lika stora delar, baka ut baugetterna genom att rulla ut längder och sedan tvinna dem. Låt jäsa i ca 30 min på plåten.

5. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 min.

Mina tips:

1. Jag hade i några extra dl med mjöl då min deg blev väldigt lös.

  • Comments(0)//www.palansvarld.se/#post243

Kalljästa frallor

Goda BrödreceptPosted by Pålan Mon, August 27, 2012 18:13:47

Nu har vi provat på ännu ett sorts bröd, denna gång blev det kalljästa frallor. Perfekt frukostbröd eftersom de förbereds kvällen innan & gräddas på morgonen!smiley

Detta behöver du (12 st små)

15g jäst

2 ½ dl kallt vatten

½ dl mjölk

1 tsk salt

1 msk solrosolja

1 dl grahamsmjöl

6-6½ dl vetemjöl

KVÄLLEN INNAN

1. Smula jästen i en bunke, häll sedan över vattnet och mjölken och lös upp jästen.

2. Tillsätt salt, olja, grahams- och vetemjöl. Blanda till en deg och arbeta den i ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Degen ska vara fast. Låt den jäsa i ca 45 min.

3. Dela degen på mjölat bakbord i 12 bitar och forma till bullar.

4. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper. Täck med plastfolie och låt dem jäsa i kylskåp under natten.

MORGON

1. Sätt ugnen på 250 grader och ta ut plåten ur kylskåpet & låt stå i rumstemperatur tills ugnen värmts.

2. Grädda bröden mitt i ugnen i 12-15 min.

  • Comments(0)//www.palansvarld.se/#post242

Havregrynsbröd i långpanna

Goda BrödreceptPosted by Pålan Thu, August 23, 2012 20:23:03

Såhär under sommaren har jag passat på att testa lite nya recept på bröd. Vi har nämligen börjat med att baka frukostbröd istället för att köpa, kan verkligen rekommendera det! =D

Så kommer att läggas ut en del brödrecept nu, bara att prova ;)

Detta bröd är ett långpannebröd, vilket är rätt smidigt, och är väldigt saftigt. Receptet hittades på Havregrynpåsar ICA gott liv. Gäller att man gillar havregryn.

Detta behöver du:

5 dl havregryn

6 dl mjölk

½ dl flytande margarin eller olja

50g jäst

2 msk brun farin

2 tsk salt

7 dl vetemjöl

mjölk & havregryn till pensling

1. Lägg havregrynen i en bunke. Värm mjölk och matfett till 40 grader och häll över havregrynen. Rör om och låt svälla i ca 15 min.

2. Smula ner jästen och tillsätt brun farin och salt. Rör om tills jästen smält och tillsätt vetemjöl.

3. Arbeta den rätt lösa degen i maskin 3-5min eller 10 min för hand. Ha över lite mjöl och låt jäsa i ca 30 min.

4. Arbeta ihop degen och klappa med mjölad hand ut den i en lättsmord långpanna (ca 30x40cm). Skär med mjölad kniv jämnstora bitar och nagga med gaffel.

5. Låt jäsa i ca 30 min under bakduk och sätt ugnen på 225 grader.

6. Pensla med mjölk och strö över havregryn. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min, låt svalna på galler under bakduk.

  • Comments(0)//www.palansvarld.se/#post240
Next »